De lekkerste oliebollen maak je zo!

Oliebollen, appelbeignets, appelbollen en appelflappen zijn lekker, maar maken geen deel uit van de bekende Schijf van Vijf, de basis van elk gezond eetpatroon. Oliebollen zijn rijk aan calorieën. Diegenen die op hun lijn letten of makkelijker hun overgewicht kwijt willen wagen zich er dus bet niet aan. Gezond eten betekent gelukkig niet dat je niet eens mag zondigen. Integendeel dat helpt je om je gezond eetpatroon (levens)lang vol te houden. Volgens diëtisten is een verhouding van 80 procent gezond eten en 20 procent eten waar je echt zin in hebt  uitstekend om je gezondheid in stand te houden en je streefgewicht te bereiken en te behouden.

Gebruik nooit hard frituurvet 

De gezondheid van oliebollen wordt bepaald door de kwaliteit van de gebruikte olie voor oliebollen. Die bak je in plantaardige olie en niet in hard frituurvet. Voor oliebollen gebruik je bij voorkeur zonnebloem-, maïs-, soja- of arachideolie. Vloeibaar frituurvet kan ook nog. In al deze plantaardige oliën vind je veel minder ongezond en dan in frituurvet. Oliebollen bestaan uit een uit een mengsel van witte bloem, gist en melk, gefrituurd in hete olie. Oliebollen bevatten veel calorieën. Vervang de witte bloem door volkorenmeel of rijstmeel. Zo krijg je oliebollen zonder gluten.

De juiste temperatuur

Het gebruik van de juiste temperatuur is ook belangrijk bij het bakken van oliebollen. Die temperatuur schommelt tussen de 150 en 175 graden. Op die manier nemen de oliebollen de minste hoeveelheid vet op. Bak de oliebollen goudbruin, maar niet te donker. Dan kommen meer schadelijke stoffen vrij zoals het kankerverwekkende acrylamide en PAK’s.

Oliebollen afhalen

Hoe lang is het eigenlijk al geleden dat je nog zelf oliebollen bakte? De meesten van ons halen oliebollen aan een typisch Nederlands oliebollenkramen. Bij het bakken van kant-en-klare oliebollen wordt gelukkig meer en meer  gezonde en dus plantaardige oliën of  vloeibaar vet. Daardoor bevatten ze minder verzadigd en zijn ze veel gezonder dan vroeger. vet dan vroeger. Goede kant-en-klare oliebollen gebakken in vloeibaar vet herken je aan het label verantwoord frituren.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *